Zinergia

14368916_1288842427807215_1657826609448621260_n

14446124_1288842251140566_1315299705930179243_n

14433041_1288842301140561_2439802748398026173_n

17-18 вересня в Одесі відбувся перший в Україні ярмарок самвидаву “Zinergia”. На території центру подій Underpub зібралися художники, ілюстратори, майстри друку і гравюри, щоб обмінятися досвідом виготовлення самвидаву, поговорити про його місце в сучасній візуальній культурі, а також про перспективи розвитку українських Зінов.

Zinergia – це об’єднання зусиль українських візуалів, які  створюють не просто естетично привабливі зображення, а й міркують та обговорюють актуальні теми і стратегії розвитку самвидаву, маючи в арсеналі необмежену кількість інструментів.

Коли є що сказати майстрам слова – вони пишуть книги, але коли художник хоче перейти межі образотворчого жанру – виходить щось особливе. Зіни – це не артбуки,  не комікси і не фотоальбоми в чистому вигляді. Зіни – це експеримент над можливостями творчого вираження думки, і єдиним вирішальним фактором його появи стає воля художника. Такий підхід розв’язує руки, адже термін від задумки до виготовлення книжки мінімальний, особливо в порівнянні з підготовкою книги до друку через видавництво. До того ж, форма видання максимально вільна і не залежить від технічних можливостей видавця, так як більша частина роботи (а іноді і вся) робиться власноруч. На виході художник отримує готовий артефакт, цілком фізичне свідоцтво про виконану роботу, що має особливу цінність в умовах, де  платформ для самовираження і презентації молодих митців беззаперечно не вистачає .

Zinergia поєднала на одному майданчику кілька образотворчих напрямків. На території ярмарку було обладнано 5 зон: Друк, Ілюстрація, Комікси, Колаж і, звичайно ж, Зінороблення. Протягом двох днів усі бажаючі могли спробувати себе в якості справжнього видавця і відвідати лекції та майстер-класи по кожному з напрямків, а також взяти участь в обговоренні теорії, історії та значення зінороблення в сучасному андеграундному мистецтві.

Під час практичних занять учасникам було запропоновано попрацювати з однією з (актуальних) тем, а результатом кожного майстер-класу став зін, зібраний з робіт учасників і виготовлений в рамках програми Зінороблення обмеженим тиражем. Кожен учасник отримав по примірнику, а решту зразків було передано до Бібліотеки Самвидаву 665 (Київ).

Організатори ярмарку – команда художників 665, громадська організація “Артпрофспілка”, бібліотека “665library” (Київ).

Зін (англ. – Zine) – аматорське малотиражне періодичне або неперіодичне видання (журнал, альбом з ілюстраціями, бюлетень, фотоальбом, альманах і так далі).